home

Skupina studenata i studentica filozofije organizira niz tematskih popodneva (petkom), u kantini donje zgrade Filozofskog fakulteta (tzv. donja kantina). Nekolicina bi imala izlaganje, predstavila određenu misao, te bi tako otvarali rasprave.

Cilj ovih petaka nije predstavljanje tih tema (za što bi dostajali "net" i postojeće knjige), već problematski, kritički pristup tim temama. Zbog čega se oni koji filozofiju studiraju time i bave – filozofijom, ne marketingom. Pa ovo "predavanje" više čitajte kao "radionica".

pišite nam na: drugafilozofija@gmail.com

www.drugafilozofija.blogspot.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


official web USF "Furija"

UDRUGE NA FFRI
Janus
Malleus
PUMFFRI
SKAR

ČASOPISI/PUBLIKACIJE

časopis za umjetnost i kulturu

studentski časopis za društveno-humanističke teme
 
LINKS
 
DOWNLOAD

STATUT UNIRI PDF

STATUT FFRI PDF

PRAVILNIK O STUDIJU FFRI PDF

ZAKON O UDRUGAMA PDF

 
 
 

 

     
posted 7. 12. 2007.
Poštovani kolege!
Čast nam je i radost pozvati vas na filozofski dio

4. međunarodnog studentskog simpozija Sinergija III

Osnovni je cilj ovog događanja povezivanje studenata filozofije iz čitave regije, a njegova temeljna značajka sinergijski pristup kako unutar filozofije (dijalog raznih paradigmi), tako i filozofije s ostalim područjima znanstvene aktivnosti.
posted 23. 11. 2007.
Multimedijalni projekt TED (Technology, Entertainment, Design), koji je započeo kao konferencija čija je primarni cilj bio "spojiti" ova tri područja, danas nudi mnoštvo zanimljivih predavanja o najrazličitijim temama. Sva su predavanja objavljena na internetu u obliku video zapisa. Osnovna zamisao projekta je samo jedna - širenje ideja.
 
Izdvajamo:

Dan Dennett: Can we know our own minds?


Poznati filozof Dan Dennett iznosi uvjerljiv argument da ljudi ne samo da ne razumiju vlastitu svijest već nas naš mozak većinu vremena aktivno "vara". Naime, Dennett analiza naše fizičko tijlo promatrajući ga kao sustav sačinjen pd 100 trilijuna malih robota, od kojih niti jedan ne posjeduje individualnu svijest. Što je to što u nama stvara osjećaj da je mi ipak posjedujemo? Ili da ju možemo kontrolirati? Dennettova je namjera uvjeriti nas da naša svijest nije toliko zapanjujuća koliko mnogi od nas misle. Pritom se koristi misaonih eksperimentima i optičkim iluzijama da bi pokazao na koji način mozgovi "zbijaju" šale svojim vlasnicima.

 

Barry Schwartz: The paradox of choice


Psiholog Barry Schwartz kao predmet preispitivanja uzima jedno od središnjih uvjerenja zapadnjačkih društava: ideju da sloboda izbora dovodi do osobne sreće. Prema Schwartzovoj procjeni, sav taj "izbor" čini nas nesretnima - postavljamo si nerazumno visoka očekivanja, propitujemo vlastite izbore prije nego što doista djelujemo, naše neuspjehe pripisujemo isključivo vlastitim postupcima. Uvjerljivim primjerima nastoji dokazati da previše "izbora" smanjuje naše mogućnosti da budemo sretni.

 

 O UDRUZI   - PROJEKTI  -  PHILO/STUFF  -  BIBLIOTEKA   -  PHILO LINKS   -  KONTAKT