Rotami:

Prije samog recepta malo povijesti jela. U vrijeme koje je odavno prošlo i vjerojatno se neće vratiti u Istri su živjeli ljudi koji nisu, naravno, imali puno novaca i uglavnom su se bavili poljoprivredom (to vrijedi bar za dio pučanstva). Trgovina je bilo malo (govorim o počecima prošlog stoljeća), a i novaca za kupovinu onoliko koliko i trgovina. Ljudi su sve radili doma (kruh, paštu, rijetke kolače i sl.), a roba iz trgovine imala je status nedostižnosti, tako da su se kupovne stvari uglavnom jele posebnim prilikama ili praznicima, slavljima. S druge strane u trgovinama su imali svega ili skoro. Pošta se u to vrijeme prodavala rinfuzo, na kile, a pošto se dobivala u vrećama, na dnu je uvijek bilo škarta (razbijenih). Trgovci, da bi doskočili problemu, pomiješali bi te razbijene, škart, komade svih oblika pašte i prodavali po nižoj cijeni: rotami. To su si jedino i mogli priuštiti seljaci. Eto gotovo sa pričicom o rotamima.

Sastojci:
najmanje 4 vrste pašte ( penne, rigatoni, tortiglioni, fusilli....)
posuda

Postupak:

Sve vrste pašte staviti u jednu posudu (relativno visoku) i rukom (ili nečim drugim) pokušajte pritiskom razbiti pašto. Budite oprezni jer pašta zna biti jako oštra kad pukne, pa pazite da se ne udarite i pritom pazite da vam sve ne izleti iz posude. Tako činite meni na spomen, a ne zabunio sam se..., to činite neko vrijeme (nije potrebno to pretvoriti u pijesak, već samo razbiti nekih 50-60% pašte). Eto i to je to. Rotami kao takvi za sebe se ne koriste, ali se koriste kao pašta za mineštru i slično.