Patate in teča:

Specijalitet dobro znan diljem Istre a i šire (pod raznim imenima i varijacijama na temu), no vrlo često jako loše napravljen i gotove ne dostojan naziva kojeg nosi. Eto ove varijante koja ja originalsuperdobra za jesti i vrlo jednostavna i parsimonična za pripravu. Imat će te prilike ustanoviti kako Istiani (neki bi možda krivo mislili Istrani, kao što je navodno književni naziv) imaju veze i s zen-budizmom i sličnim filozofsko-metafizičkim usmjerenjima. Pri pripravi ovog specijaliteta vrlo je važno imati na umu da se sve radi bez žurbe i polako u miru. Preporuča se i tišina i karte od briškule kako bi sve to skupa ispalo ukusnije.

 

Sastojci:
lonac (po mogućnosti na cvjetiće)
7-8-9-10 osrednja krumpira
1 glavica luka
4 žlice ulja
soli (u originalu grube, ali vi stavite što imate)
poklopac
karte od briškule
neko super crno vino

Postupak:

Krumpire treba oguliti i odrezati na osrednje komade (~25-30 mm duljine brida), oprati i staviti u lonac. Nakon toga posoliti, dodati ulje i pola čaše vode te dobro promiješati (oprez još se ništa ne kuha). Luk treba očistiti i (ne nije kao što ste vi mislili nasjeckati na komadiće) odrezati na pola (vrlo važno na pola, ne na tri, ne na četiri, na pola). Očišćeni i odrezani luk treba staviti u lonac na vrh krumpira i ne miješati (VAŽNO NE MJEŠATI). Sada kada je sve spremno može se staviti na laganu vatru. Kuha se od prilike 1:15-1:30h. Vrlo važno tokom kuhanja: ŠTO MANJE OTVARATI I GLEDATI
NE MJEŠATI
NE MJEŠATI
NE MJEŠATI

Dok se kuha može se igrati briškula ili škopa15 ili neka igra s tim kartama.

Kad je skuhano bilo bi lijepo to po jesti pošto je glad već relativno jaka, a i bilo je vrijeme. Poslužite u tanjure (duboke ne plitke, budite anti i ne kao u restoranu), uzmite vilicu ili žlicu (kako to tko voli) i pojedite. Vrlo je važno zapamtiti da to nije pire ili slično tako da ne smije biti kao beton već treba biti komada. Uz to jelo može se narezati malo sira (paškog ili slično) Nakon jela možete poslužiti ono super crno vino koje ste prije toga pripremili (naravno crno vino na sobnoj temperaturi, a ne na 4°C ili slično).

Prijatno.