Palenta i kiseli kupus:

Sastojci:
brašno za palentu
voda
kiseli kupus
sol, papar
2 žlice ulja

postupak:

U posudu stavite ulje i stavite na vatru da se zagrije. Kad se ulje zagrijalo u posudu stavite kiseloga kupusa i to pofrigajte. Dodajte malo papra i soli i to je to. Za napraviti palentu treba u posudu ( po mogućnosti ona super, bakrena, koja je namijenjena baš za to i zove se kalijera) staviti vodu i sol i pustiti da zavrije. Kad zavrije treba sipati brašno i miješati. Palenta treba imati određenu konzistenciju, nije kao griz ili blatna voda. Treba ju kuhati, ne 2-3-5 minuta kao što piše na pakovanjima raznih brašna ili krupica, već oko 40 minuta i miješati. Postoji poseban način miješanja (ne u krug u smjeru kazaljke na satu ili obrnuto). Miješa se tako da se nakon polukružnog pokreta palentarom (posebnom kuhačom za palentu koja nije plosnata, okrugla i široka kao kuhača, već je elipsastog poprečnog presjeka dimenzije ~30-35*15 mm) poklopi palentu (nešto nalik ručnom miješanju malte). Kad se počinje javljati kora na dnu kalijere palenta je gotova. Kad je gotova odvaja se od kalijere i treba je isprazniti na daski kako bi se mogla koncem rezati na kocke. Poslužuje se u dubokim tanjurima s kiselim kupusom.

Prijatno.