Sastojci:
lonac (mi to radimo u loncu na pritisak, nisam siguran naziva)
mala glava kelja
4-5 mrkva
1 glavica luka
3-4 osrednja krumpira
soli (grube)
2-3 žlice ulja
tanjur rotama (duboki, ne plitki)
Postupak:
Glavicu kelja treba pretvoriti u hrpicu listova (razbiti, pokidati listove...) te oprati. Oprati i mrkvu. Na listu kelja treba odrezati srce (onaj tvrdi dio u sredini lista, svjetlije boje) kako ne bi poslije, nakon kuhanja, ostali tvrdi. U krajnjoj liniji ako vam ne smeta i imate jake zube može i to pustiti. Mrkvu treba odrezati uzdužno na četiri dijela i nakon toga na male komadiće (može se bez rezanja ne četiri, ali će onda nakon kuhanja ostati veći komadi, pa ako tako volite... izvolite). Krumpir treba olupiti i vrijedi ista procedura kao za patate in teča, pa prema tome vidite tamo. Sve to lijepo stavite u lonac na pritisak (ili kako se već zove to čudo) i dolijte vode, ulje o sol. Taj lonac ima karakterističnu crtu do koje se može napuniti i pritom da kad je zatvoren i pod pritiskom ne eksplodira. Stavite preko crte (nisam pri tome mislio ubite se) i pustite da se kuha bez poklopca nekih 20 minuta. Nakon toga vremena trebao bi sadržaj lonca biti ispod te crte. Ako je tako onda poklopite, a ako nije pričekajte da bude pa onda zatvorite. Tako zatvoreno treba se kuhati u loncu nekih 40-45 minuta. Pazite jer su ti lonci opasni pa kad počne zviždati smanjite vatru na minimum. Nakon tih 40 minuta maknite s vatre i čekajte dok se pritisak izjednači s atmosferskim (pročitajte si literaturu lonca). Mi u Kolarima 60 stavimo lonac ispod mlaza hladne vode na 10-15 sekundi. Kad otvorite probajte dali je sve u redu (sol i slično) i dodajte rotame i vode po potrebi. Kuhajte još 15 minuta (dok se pašta ne skuha. I to vam je to. Poslužite u tanjurima (dubokim). Neki vole staviti parmezana ali vi kako hoćete. Ja i ne volim baš tu parmezana. Uz ovo je super priložiti kruh malo podgrijan na ploči spahera ili sparheta na drva ili kako već se to zove (naravno ako imate)
I tu vam prijatno želim. (neki bi mislili da je to krivo, a da je pritom točno dobar tek. E, tu se varaju jer je se prijatno može upotrijebiti u svim situacijama u kojima želite da nekome nešto prija, paše.)