Dobrodošli na stranice Odsjeka za povijest

Filozofski fakultet u Rijeci
Sveučilišna avenija 4.
51 000 Rijeka
https://www.ffri.uniri.hr/hr/

Pročelnica Odsjeka:
doc. dr. sc. Maja Ćutić Gorup
tel. 051/265-731
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Tajnica Odsjeka:
Gordana Dželalija
tel. 051/265-638
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Rijeci, utemeljen je 1998. godine kao dvopredmetni studij u slobodnoj kombinaciji. Djelatnosti Odsjeka za povijest uključuju znanstveni, nastavni i stručni rad u području humanističke znanosti, grane povijest. Na Odsjeku za povijest osnovane su dvije katedre: Katedra za predmodernu povijest i Katedra za modernu i suvremenu povijest.


Uz nastavnike zaposlene na Filozofskom fakultetu u Rijeci, kadar upotpunjuju gostujući nastavnici iz područja svjetske i nacionalne povijesti, razvijajući tako suradnju Odsjeka s priznatim domaćim i međunarodnim znanstvenicima. Članovi Odsjeka nositelji su i suradnici na nekoliko znanstvenih projekata. Odsjek je također bio organizator gostujućih predavanja znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva te međunarodnih znanstvenih skupova.

Odsjek od 2006. godine objavljuje znanstveni časopis (a2) Časopis za povijest Zapadne Hrvatske koji je do 2013. izlazio kao dvobroj, a od tada redovito jednom godišnje. Časopis objavljuje priloge iz svih povijesnih područja i razdoblja, ali isto tako teži multidisciplinarnom pristupu istraživanja povijesnih, društvenih i kulturnih tema s područja srednje i jugoistočne Europe, kao i Mediterana.

Od kraja 2006. do kraja 2017. na Odsjeku je bila aktivna Udruga studenata povijest Malleus čiji je cilj bio poticanje studenata na znanstvena i stručna istraživanja i objavljivanje rezultata istraživanja. Udruga je izdavala studentski časopis Klepsidra. 2018. studenti Odsjeka osnovali su novu udrugu Draco Tarsaticum.